Maahanmuuttajien opetus
Kunnassamme maahanmuutto ja maahanmuuttajakysymykset ovat osa arkipäivää. Ensimmäiset turvapaikanhakijat tulivat Oravaisiin vuonna 1991, kun pakolaisten vastaanottokeskus aloitti toimintansa. Useimmat turvapaikkaa hakevat maahanmuuttajat valitsevat koulukieleksi suomenkielen, minkä vuoksi Oravaisten suomenkielisessä koulussa on monia maahanmuuttajalapsia sekä valmistavassa opetuksessa että varsinaisessa perusopetuksessa. Tänään koulu on ainutlaatuinen, koska kaikilla oppilailla on äidinkielenä jokin muu kieli kuin suomi.
Ruotsinkielinen koulutoimi järjestää valmistavaa opetusta Kimon koulussa. Valmistavan opetuksen oppilaat ovat pääasiassa kiintiöpakolaisia, joilla on kuntapaikka Vöyrillä. Osa kiintiöpakolaisista on myös integroitu kunnan muiden koulujen perusopetukseen. Tegengren -koulussa (luokat 7-9) Vöyrillä on ollut kansainvälinen ryhmä syksystä 2009 lähtien. Kansainvälinen ryhmä noudattaa koulussa suurilta osin Vaasan "Nivelluokat" -mallia. Kansainvälinen ryhmä on tarkoitettu teini-ikäisille nuorille, joilla ei ole suomalaista koulutaustaa valmistavaa opetusta enempää. Oppilaat integroidaan luokkaan asteittain kielitaitojen mukaan. Työperäinen maahanmuutto on lisääntynyt, ja näistä perheistä on lapsia myös ruotsinkielisissä kouluissa.
Lasten päivähoidossa on 0-6 -vuotiaita maahanmuuttajalapsia, jotka integroidaan päiväkotitoimintaan tai esikouluun.
Monikulttuuriset haasteet kuuluvat arkipäivään. Henkilökunta saa säännöllisesti täydennyskoulutusta ja päivittäisiä toimintoja kehitetään, jotta henkilökunnalla on mahdollisuudet ja valmiudet kohdata haasteet.
Valmistava opetus on tarkoitettu oppilaille, jotka ovat muuttaneet Suomeen ja joiden suomenkielen/ruotsinkielen taidot ovat niin heikot, etteivät he voi osallistua normaaliin opetukseen.
Valmistavassa opetuksessa jokaiselle oppilaalle laaditaan henkilökohtainen opiskeluohjelma. Ohjelman puitteissa oppilas opiskelee suomea tai ruotsia sekä mahdollisesti omaa äidinkieltä. Sen lisäksi oppilas integroidaan yleisopetukseen. Opetuksen pääpaino on kielen oppimisessa ja niissä perustaidoissa, joita tarvitaan arkielämän tilanteissa ja koulunkäynnissä.
Valmistavaa opetusta annetaan 6-10 -vuotiaille vähintään 900 tuntia ja vanhemmille lapsille vähintään 1000 tuntia. Valmistavan opetuksen jälkeen oppilas siirtyy lähikouluun. Silloin oppilaalla on oikeus saada ruotsinkielistä/suomenkielistä tukiopetusta koulun tukiopetuskiintiön lisäksi. Vöyrillä järjestetään maahanmuuttajalapsille myös äidinkielen opetusta, jos riittävän monta oppilasta ilmoittautuu ryhmään.