Specialundervisning åk 1-6
Vad är specialundervisning och för vem?
Syftet med specialundervisningen är att stödja eleven i hans eller hennes inlärning i ett så tidigt skede som möjligt samt att fortsätta med detta stöd så länge behovet finns. En elev med lindriga inlärningssvårigheter som är i behov av särskilt stöd för att förbättra förutsättningarna för sitt lärande skall ges specialundervisning på deltid. Denna specialundervisning sker parallellt med övrig undervisning.
Om eleven trots dessa stödåtgärder inte når målen enligt den allmänna lärokursen kan eleven överföras till specialundervisningen. Då uppgörs en individuell plan för hur undervisningen skall ordnas. Denna plan uppgörs tillsammans med vårdnadshavarna.
Speciallärarens arbete i skolan
I specialundervisningen arbetar vi elevcentrerat. Tillsammans med eleven försöker vi att hitta de sätt på vilka eleven lär sig bäst och genom detta förbättra elevens förutsättningar för sitt lärande samt stärka elevens självkänsla. Specialläraren har ett tätt samarbete med klassläraren. Tillsammans diskuterar vi regelbundet vilka elever som behöver särskilt stöd för att utveckla sina läs-, skriv- eller matematiska färdigheter. Därtill kartlägger specialläraren regelbundet elevernas läs-, skriv- och matematikfärdigheter.
Speciallärarens kartläggning av elevernas läs-, skriv och matematikfärdigheter
Årskurs 1
I början av höstterminen är specialläraren med i klassen tillsammans med klassläraren. Vi träffar också eleverna enskilt och kartlägger elevens bokstavskännedom, eventuella läsfärdigheter och elevens tal. Tillsammans med alla elever i årskurs 1 kartlägger vi deras fonologiska medvetenhet (rim, ordlängd, ljud m.m.) samt matematiska begrepp (t.ex. färre, fler, före och mellan) Under vårterminen görs en uppföljande kartläggning av alla ettors läs- och skrivfärdigheter.
Årskurs 2-3
I början av höstterminen och i mitten av vårterminen kartlägger vi elevernas läs- och skrivfärdigheter. I årskurs två kartlägger vi även elevernas matematiska färdigheter.
Årskurs 4-6
I början av höstterminen och i mitten av vårterminen kartlägger vi elevernas läs- och skrivfärdigheter.
Individuella träningsprogram
Utgående från ovannämnda kartläggningar och observationer uppgörs individuella träningsprogram för att täppa till elevens eventuella luckor i ett så tidigt skede som möjligt. Om en elevs svårigheter behöver utredas ytterligare samarbetar specialläraren med skolpsykologen.
Information till hemmen
Information till hemmen om aktuella kartläggningar och individuella träningsprogram i specialundervisningen ges antingen via informationsblad, kontakthäfte eller personligt samtal. Ett hem och en speciallärare som tillsammans stöder eleven uppnår bättre resultat än om var och en arbetar på eget håll!
Samarbete över stadiegränserna
Specialläraren samarbetar med såväl förskolan som med stadiet 7-9. Inför övergången till årskurs 1 diskuterar vi och den blivande klassläraren för åk 1 tillsammans med specialbarnträdgårdsläraren och respektive barnträdgårdslärare de kommande eleverna. Vid övergången till årskurs 7 informerar vi speciallärare och studiehandledare på mottagande skola om våra elever. På detta vis blir övergången till nytt stadium smidigare och den mottagande skolan är redan på förhand välinformerad om vilka elever som är i behov av särskilt stöd.
Har du frågor kring ditt barns eventuella behov av specialundervisning?
Kontakta specialläraren på ditt barns skola!