Invandrarundervisning
I vår kommun är invandring och invandrarfrågor en del av vardagen. De första asylsökande kom till Oravais 1991 när flyktingförläggningen startade sin verksamhet. De flesta asylsökande invandrarna väljer att lära sig finska, vilket gör att Oravaisten suomenkielinen koulu har många invandrarbarn både i förberedande undervisning och i den grundläggande utbildningen. I dag är skolan unik eftersom alla elever har ett annat modersmål än finska.
Vid Tegengrenskolan (7-9) i Vörå finns en internationell grupp sedan hösten 2009. Internationella gruppen följer i stora drag Vasas modell ”Nivelluokat”. Internationella gruppen är till för elever i tonåren med endast förberedande undervisning som finländsk skolbakgrund. Eleverna integreras i klass stegvis enligt deras språkkunskaper.
Inom det svenskspråkiga bildningsväsendet ordnas förberedande undervisning i Kimo skola. Dessa elever är i huvudsak kvotflyktingar som har kommunplats i Vörå. En del av kvotflyktingarna är också integrerade i den grundläggande utbildningen i olika skolor i kommunen.
Arbetskraftsinvandringen har ökat och från dessa familjer finns även elever i de svenskspråkiga skolorna.
Inom barnomsorgen finns invandrarbarn i åldern 0-6 år som integreras i daghemsverksamheten eller i förskolan.
Mångkulturella utmaningar hör till vardagen. Personalen får regelbundet fortbildning och den vardagliga verksamheten utvecklas för att ge möjligheter och färdigheter att möta utmaningarna.
Den förberedande undervisningen är avsedd för elever som har flyttat till Finland och vars kunskaper i finska/svenska är så svaga att de inte har några förutsättningar att delta i den undervisningen.
I den förberedande undervisningen får varje elev ett personligt studieprogram. Inom ramarna för programmet studerar eleven finska eller svenska samt eventuellt det egna modersmålet. Dessutom integreras eleven i den allmänna undervisningen. Huvudvikten i undervisningen läggs vid språkinlärningen samt vid de grundläggande färdigheter som behövs för att klara av vardagssituationer och skolgång.
Den förberedande undervisningen för 6-10-åringar är minst 900 timmar och för äldre barn minst 1000 timmar.
Efter att ha genomgått den förberedande undervisningen flyttas eleven till en närskola. Då har eleven rätt till stödundervisning i svenska/finska utöver skolans stödundervisningsresurs. I Vörå ordnas även modersmålsundervisning för invandrarelever ifall tillräckligt antal elever anmäler sig till gruppen.
Plan för den mångkulturella verksamheten inom barnomsorgen och den grundläggande utbildningen
Verksamhetsmodell för ordnandet av den grundläggande utbildningen för invandrare
Verksamhetsmodell för ordnandet av dagvård för invandrarbarn
Läroplan för den undervisning som förbereder för den grundläggande utbildningen