Tvåårig förskola
Försök med tvåårig förskoleundervisning
Undervisnings- och kulturministeriet genomför ett försök med tvåårig förskoleundervisning från ingången av augusti 2021 till utgången av maj 2024. I försöket deltar uppskattningsvis totalt 10 000 barn som är födda 2016 eller 2017.
Läroplanen för försöket med tvåårig förskoleundervisning hittar ni HÄR.
Varför?
- Stärka jämlikheten i utbildningen
- Utveckla förskoleundervisningens kvalitet ytterligare
- Utreda om det är bättre kontinuitet mellan småbarnspedagogiken, förskoleundervisningen och nybörjarundervisningen
- Utreda familjernas serviceval
- Få info om hur tvåårig förskoleundervisning påverkar barnets förutsättningar för utveckling och lärande samt deras sociala färdigheter och utvecklingen av en sund självkänsla
Vem gäller det?
- Barn födda 2016 och 2017 i Vörå kommun. De barn med svenska som modersmål som naturligt skulle hänvisas till Liljekonvaljen i förskolan har fått möjligheten att ansöka om att delta i försöket med tvåårig förskola. Liljekonvaljen är det enda daghemmet i kommunen som ordnar tvåårig förskola.
Vad ändrar praktiskt från vanlig småbarnspedagogik?
- Gratis förskoleundervisning kl.9-13
- Ersättning till vårdnadshavarna för skjuts för barn som har längre än 3 km till förskolan
- Barnen går två år i samma grupp med samma personal och barn. På Liljekonvaljens ordnas tvåårig förskola i tre olika grupper.
- Barnen som deltar i tvåårig förskola ska delta varje dag i förskolan. Önskar man ledigt lämnar vårdnadshavare in en ”anhållan om ledigt för förskoleelev”. (Finns på Vörå kommuns hemsida, under småbarnspedagogik och utbildning och blanketter.) Läraren får godkänna ledigheter upp till en vecka. Daghemsföreståndaren får godkänna upp till tre veckor. Sjukfrånvaro meddelas som tidigare i Päikky.
Hur ordnas den pedagogiska verksamheten?
- Ny nationell läroplan för försöket
- I läroplanen för försöket med tvåårig förskola poängteras:
- Lärande genom lek. Barn ska få tid och ro till lek och få lära sig genom lek.
- Barnets välbefinnande.
- Barnen ska få lära sig egen takt och av varandra (lärande gemenskap).
- Pedagogisk dokumentation
- Hållbar livsstil
- Kulturell mångfald
- Språkmedvetenhet och matematiska färdigheter
- Samarbete med vårdnadshavare
- Femåringarna omfattas av trestegsstödet och elevvården. (I Vörå kommun har alla barn omfattas av trestegsstödet redan tidigare, så inget nytt för oss där.)
- Barnets individuella plan (istället för Blomboken/stjärnboken har det utarbetats en ny plan för barnen i småbarnspedagogik och tvååriga förskolan).
I vår egen kommunala läroplan har vi även lyft fram: rörelseglädje, smågruppsverksamhet, finska språkduschar, digital lärstig och lärstig mot hållbar livsstil. Förhållningssätten vi jobbar utifrån i vår verksamhet är utmanade lärande och lågaffektivt bemötande.