Bygglov
Nästan allt byggande kräver bygglov eller annat myndighetsgodkännande. Även utbyggnader samt betydande renoveringar och ombyggnader eller ändringar av byggnaders användningsändamål förutsätter ett bygglov eller åtgärdstillstånd. För vissa mindre byggnadsprojekt kan man ansöka om åtgärdstillstånd eller göra en anmälan om projektet till kommunens byggnadstillsynsmyndighet. Bestämmelser om detta finns i markanvändnings- och bygglagen och kommunen har i sin byggnadsordning fastställt om åtgärderna kräver lov eller anmälan.
Behörigheten för planerare av byggprojekt är definierad i lagen. Till tillståndsförfarandet hör även att grannarna informeras och/eller att de ger sitt samtycke. Byggandet får påbörjas först efter att beslutet om lov har vunnit laga kraft.
Byggnads- och miljönämnden beviljar bygglov när det gäller första byggnaden på byggplatsen, egnahemshusbyggande, radhusbyggande samt industrier osv. I övrigt kan byggnadsinspektören ta beslut.
Utanför detaljplaneområde bör en ny tomt vara minst 2 000 m² .
Om tomten är på planerat område (delgeneralplan, detaljplan), styrs byggandet av planbestämmelser. Om tomten är på oplanerat område, styrs byggandet av kommunens byggnadsordning. Kontakta byggnads- och miljökansliet gällande vilka bestämmelser som gäller för din tomt.
Bygglov ska sökas för uppförande av en byggnad om byggnadens våningsyta är 20 m² eller större, eller i anslutning till jordbrukslägenhet om byggnadens yta är 40 m² eller större.
Bygglov ska sökas för bastu och annan byggnad försedd med värme, byggnadens höjd överskrider 6 m, samt byggnad i fler än en våning.
Se även byggnadsordningen för Vörå kommun kap. 2.2. s 4.
Såhär går det till:
Bygglov ansöks hos kommunens byggnadstillsynsmyndighet, som också ger råd i ärendet.
Ansökan om bygglov görs av byggplatsinnehavaren, dvs. ägaren, en person som ägaren har befullmäktigat eller en person som hyr byggplatsen eller besitter den genom något annat avtal.
Grannarna ska i regel informeras om att en ansökan om bygglov har anhängiggjorts. Grannarna behöver dock inte informeras när projektet är av ringa betydelse eller om läget eller innehållet i planen är oväsentligt med tanke på grannens intresse. Med granne avses ägaren eller innehavaren av en fastighet eller ett annat område som ligger intill eller mittemot. Samtidigt ska ett tillkännagivande av att ärendet är anhängigt göras på ett lämpligt sätt också på byggplatsen.
Ifall den tilltänkta tomten kräver en ny väganslutning till statlig väg, behövs det ett tillstånd av Närings-, trafik- och miljöcentralen. Se mer information på www.ely-keskus.fi.
Vid ansökan om bygglov ska följande handlingar bifogas:
1. Ansökan om byggnadslov 1 ex
2. RH-blanketter, RH1 och RH2 1 ex. av varje
3. Ansvarig arbetsledare 1 ex
4. Grundundersökning 1 ex
5. Utredning av avloppsvatten 1 ex
6. Äganderättshandlingar 1 ex
7. Energicertifikat för bostadsbyggnad 1 ex
8. Rågrannehörande (närmare information fås av byggnadstillsynsmyndigheten) 1 ex
9. Huvudritningar uppgjorda av tekniker eller ingenjör inom byggbranschen
(huvudplanerare): situationsplan, planritning, skärning och fasader 2 ex av varje
Blanketterna hittar du under byggnadstillsynens blanketter i blankettarkivet
Inlämningstid för handlingar:
Fullständiga bygglovshandlingar bör vara inlämnade till byggnadsinspektionen senast tre veckor före byggnads- och miljönämndens sammanträde. Se Sammanträdeskalender