Maa-aineslupa
Maa-aineslupahakemus on aina tehtävä kun on aikomus ottaa maa-aineksia myyntiin.
Maa-aineslakia sovelletaan kiven, soran, hiekan, saven ja mullan ottamiseen poiskuljetettavaksi tai paikalla varastoitavaksi tai jalostettavaksi, jos ei ole kyseessä:
- kaivoslakiin (621/2011) perustuvaa ottamista
- rakentamisen yhteydessä irrotettujen ainesten ottamista ja hyväksikäyttöä, kun toimenpide perustuu viranomaisen antamaan lupaan tai hyväksymään suunnitelmaan
- sellaista ainesten ottamista vesialueella, johon vesilain (587/2011) mukaan vaaditaan aluehallintoviraston lupa.
Maa-aineslupaa ei tarvita, kun maa-aineksia otetaan omaan tavanomaiseen kotitarvekäyttöön. Ottamisen täytyy liittyä esim. rakentamiseen tai kulkuyhteyksien kunnossapitoon maa- ja metsätaloudessa.
HUOM! Ilmoitus ympäristönsuojeluviranomaiselle vaaditaan kotitarveotosta, jos on aikomus ottaa enemmän kuin 500 kiinto-m³ maa-aineksia. Kotitarveottoa valvotaan samalla tavoin kuin luvallista toimintaa.

Maa-ainesten ottamistoiminnassa syntynyt pohjavesilammikko.
Hakemus
Hakemuslomake on täytettävä seuraavine liitteineen:
- Selvitys hakijan hallintaoikeudesta ottamisalueeseen tai maanomistaja suostumus (1 kpl): kopio esim. kauppakirjasta. Ei tarvita jos hakijalla on lainhuutotodistus kyseisestä alueesta. Jos hakemus tehdään toisen omistamasta alueesta, tarvitaan maanomistajan kirjallinen suostumus maa-ainesten hyödyntämiseen.
- Ottamissuunnitelma (3 kpl): Ottamisuunnitelmaan kuuluu selvitys suunnitellusta ottamisalueesta sekä piirustukset nykytilanteesta ja suunnitelma alueesta ottamistoiminnan päätyttyä. Ottamissuunnitelma sisältää mm. seuravaa: Ottamisalueen sijainti (kylä, kiinteistö, naapurit), selvitys maanomistusolosuhteista, tietoa aluella tehdyistä tutkimuksista, esim. maa-ainesten laadusta, ottamismäärästä jne., selvitys luonto-olosuhteista, alueen kaavoitustilanne, ottamisselostus (kaivu- ja räjäytysalue, suoja-alueet ja säilytettävä kasvillisuus, varastointi-alueet, ottamistoiminnan etenemissuunta, jne.), kone- ja laitejärjestelyt, tankkaus- ja polttoainevarastointialueet, tominnan jätejärjestelyt, pohjavesiselvitykset, pohjavesiluokitukset ja suoja-alueet, lähistön vedenottamot, pohjaveden pinnankorkeus ja virtaussuunnat, liikennejärjestelyt, ympäristön pilaantumisen estämistoimenpiteet (päästöt, pöly, melu), jälkihoito. Lisää tietoa ottamissuunnitelman sisällöstä löydät Ympäristöministeriön julkaisusta Maa-ainesten ottaminen.
- Kaivannaisjätteen jätehuoltosuunnitelma (1 kpl): Kaivannaisjäte on pinta- ja irtomaata, kantoja, kiviä ja sivukiveä jne. Kaivannaisjätettä suositellaan käytettäväksi otto-alueen jälkihoitoon.
- Selvitys tieyhteyksistä ja tieoikeuksista
Hakemuslomakkeen löydät osoittesta www.ymparisto.fi
Kaivannaisjätteen jätehuoltosuunnitelma-lomakkeen löydät osoittesta http://www.ymparisto.fi/fi-FI/Kulutus_ja_tuotanto/Jatteet_ja_jatehuolto/Jatehuollon_vastuut_ja_jarjestaminen/Kaivannaisjatteet
Lupaprosessi
Maa-ainesten ottamislupahakemuksesta pyydetään tarvittavat lausunnot eri viranomaisilta. Naapureita kuullaan, ja niillä on mahdollisuus jättää huomautuksia hakemuksesta. Lisäksi ympäristötarkastaja tekee yhdessä hakijan sekä tarvittaessa muiden viranomaisten kanssa tarkastuksen alueelle ennen lupapäätöstä.
Lupapäätöksen tekee rakennus- ja ympäristölautakunta. Luvan käsittelyaika on aina vähintään 3 kuukautta, koska sekä hakemuksella että päätöksellä on 30 päivän kuulutusaika. Käsittelyajan pituus riippuu myös siitä miten kauan muiden viranomaisten lausunnon antaminen kestää.
Maksut
Maa-ainesluvasta otetaan maksu Vöyrin kunnan voimassa olevan maa-ainestaksan mukaisesti. Maksu lasketaan mm. otettavien maa-ainesmäärien sekä otto-alueen koon mukaisesti. Lisäksi tulee antaa vakuus, joka lasketaan saman taksan mukaisesti, ja sen tulee antaa ennen toiminnan aloittamista. Hyväksyttävä vakuus on esim pankki- tai vakuutuslaitoksen antama omavelkainen takaus tai pankkitalletus, josta luvanhakija luovuttaa talletustodistuksen vakuudeksi kunnalle. Vakuuden asettaminen varmistaa sen että rahaa on käytettävissä jos otto-alueella sattuu esim. onnettomuus joka vaatii saneerausta tai jälkihoitoa. Vakuus palautetaan hakijalle kun ottamistoiminta on päättynyt ja lopputarkastus on tehty alueelle.
Vuosittaisen tarkastusmaksun on luvan haltijan suoritettava MaL § 23 mukaisesti.
Muutoksenhaku
Ottamislupapäätökseen voidaan hakea muutosta valittamalla Vaasan hallinto-oikeuteen. Valitusoikeus on sillä, johon päätös on kohdistettu ta jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä kunnan jäsenillä. Valitusaika on 30 päivää.
Ilmoitusvelvollisuus
Maa-ainesten ottamisluvan haltijan tulee vuosittain ilmoittaa lupaviranomaiselle otetun aineksen määrä ja laatu. (koskee myös kotitarveottoa jossa ottomäärä on yli 500 kiinto-m³ aineksia).
Katso myös:
Maa-aineslaki (555/1981) www.finlex.fi
Ilmoituslomakke ottomääristä sekä kotitarveottoon: www.ymparisto.fi

Kalliomurskeen ottamisalue